Ut på tur i Østfold

Nylig utga forlaget Vett & Viten boka ”40 trivelige turer i Østfold". Østfoldhelsa har samarbeidet med forlaget i utarbeidelsen.

Østfold byr på rikdom og mangfold. Har du opplevd idyllene langs Glomma, ved Vansjø eller langs Blomsterveien? Har du syklet Rømsjøen rundt, sett Gamlebyen i Fredrikstad og fortene i Ørje? Kjenner du Fredriksten festning og Albyskogen?

Hvis ikke, bør du få tak i andre utgave av boka ”40 trivelige turer i Østfold”. Og skulle du være vel bevandret, kan også erfarne turgåere finne spennende nye alternativer og gode forslag til turen i boka.

–  Dette er boka for alle som begynner å bli lei av standardturene sine, og for alle som trenger litt ekstra motivasjon til å ta beina fatt, sier Ellen Bergli i Forlaget Vett & Viten, som har gitt ut boka.

15 forfattere, som alle er godt forankret i Østfold, har skrevet om én eller flere turer. Østfold fylkeskommune har bidratt til å muliggjøre andreutgaven, ved hjelp av pengestøtte fra Østfoldhelsa, som også har skrevet forord og etterord til boka. Fylkeskommunen har lånt ut flotte Østfold-bilder fra sin bildebank.

–  Med denne boka i hånden blir du kjent med 40 av Østfolds perler. Hver tur er tydelig merket med tid og avstand, pluss nyttig og praktisk informasjon med turkart og symboler som angir om turen passer for deg som for eksempel sykler eller triller barnevogn, vil ta en dukkert, eller bare drikke en kopp kaffe underveis, sier Bergli.

Kort sagt en veldig allsidig turbok for alle. Bli med på turer med historiesus, planter og fugler, med geologi og oldtids funn, på egenhånd eller sammen med venner og familie. De fleste til fots, noen med sykkel, noen på ski og noen med kano. Noen også til øyene.

Noen av turene som omtales i boka er såkalte folkestier. Nasjonalforeningen for Folkehelse har en satsning på folkestier, som er ment å være turstier som skal være tilgjengelig for alle, inkludert de med barnevogn og rullestol. Mange av kommunene i Østfold samarbeider med Østfoldhelsa om å anlegge slike stier. Folkestiene skal passe folk i alle aldre og på alle mosjonsnivåer.

Med ”40 trivelige turer i Østfold” føres du gjennom mange av perlene Østfold kan by på. Hyggelige skogspartier, stille vann og noen historiske byvandringer. Alle turene, og hvordan du kommer dit, er detaljert beskrevet med egne kartskisser.

Boka kan bestilles forlagets nettside www.vettviten.no, eller kjøpes i bokhandelen.

God opplevelse – og god tur!