Rutinerte politikere ga applaus og 30.000

11 år gamle Alva Svenhard fikk stående applaus fra garvede politikere da hun presenterte sin valgkampsak om en dag med gratis skolefrukt. Det er sjelden kost i politiske organer!

Hei, jeg heter Alva og går i 6.Klasse.

Jeg går på Os skole, som ligger i Halden sentrum.

For ikke lenge siden, var det valg på Os Skole, for og velge Elevrådsformann.

Jeg var en av de som stilte.

En av mine viktigste saker var og få frukt på skolen.

Kanskje en gang i uka eller annenhver uke.

På grunn av dette temaet vant jeg, selv om det var 7.Klassinger med i valget.

Slik startet 11 åringen sin søknad til Østfold fylkeskommune, som ramlet inn i innboksen for bare en uke siden. Dermed fikk hun møte det øverste politiske organet i fylket som har ansvar for folkehelse og utdanning.

Og fortsettelsen var ikke mindre sjarmerende:

I tillegg til og være en vanlig skole er Os skole er en mottaksskole for flyktninger. Fordi Os skole er en sentrumsskole er det også slik at i området skolen ligger i bor det mange familier som har sosiale utfordringer, dårlig råd, arbeidsledighet og slike ting. Derfor er det noen av barna på skolen vår som ikke spiser så sunt som de burde, fordi de har dårlig råd eller dårlige vaner.

Det er derfor jeg ble så glad når frukt på skolen ble en så viktig sak i valgkampen. Det virker som at mange av barna synes dette hadde vært et kjempebra tiltak. Kanskje de savner frukt og grønt i hverdagen sin?

Fordi jeg nå er elevrådsformann har jeg nå startet jobben med å få til gratis frukt og grønt til elevene på skolen min. Kommunen jeg bor i er fattig (den er på Robek-lista) og det er nok vanskelig å få kommunen til å betale for dette. Derfor tar jeg kontakt med dere, for å høre om dere kunne tenke dere å være med på for eksempel et prøveprosjekt der dere støtter oss med frukt og grønt, for eksempel fra januar til juni 2018. Jeg tenker at dette kan være fint for dere også, for da kan dere fortelle andre om hvordan vi har samarbeidet, ta bilder til reklame og fortelle hvor vellykket det har vært med gratis frukt og grønt for barna på Os skole i Halden.

Jeg håper dere vil samarbeide med meg og skolen min, og hjelpe til med å få frukt i hverdagen til noen få av Norges elever. Håper på og få et positivt svar.

 Jeg har vært inne på skolefrukt.no og sett på priser der, og det er det jeg baserer tallene under på.

 Vi søker om:

Frukt en gang i uka til 360 elever januar – juni 2018.

1 frukt = 3 kroner

3 x 360 = 1080

1080 x 4 uker x 6 mnd = 25 920 kroner.

Siden elevtallet på skolen min kan variere litt i løpet av året tenkte jeg det var best at vi søker om litt ekstra. For det ville være synd om noen nye startet og ikke får frukt.

Derfor søker vi om totalt 30 000 kroner til tiltaket.

Vi har planlagt en god ordning for hvordan frukten kan deles ut til elevene, gjennom at de får den i klasserommene i spisepausen. Ordenselever og mat- og helse-elevene hjelper til.

– Noe av det som fascinerer meg mest med denne søknaden, er at det viser hva mange barn tydeligvis er opptatt av. For elevene på Os er det tydelig at en frukt til alle er viktig, selv om det bare er en dag i uka, sier styreleder i Østfoldhelsa Inger-Christin Torp.

I presentasjonen til komiteen, presiserte også Alva at de ikke ønsket en skolefruktordning som var betalt av foreldrene. Grunnen var at da vil ikke alle sammen få frukt. Derfor var det så viktig å få hjelp fra fylkeskommunen.

Vi gratulerer Alva og Os skole med en velformulert søknad – som selvsagt resulterte i støtte på 30.000.

Se video med Alva Svenhard og les mer på hjemmesidene til Østfold fylkeskommune.

Les hennes presentasjon til opplæringskomiteen her.