Fikk pris for tobakksforebygging

Lantmännen i Moss fikk forebyggingsprisen for sin innsats for et arbeidsmiljø uten tobakk. 

– Hvert år deler Reussursgruppe Tobakk i Østfoldhelsa ut en pris. I år er det Lantmännen i Moss som får denne tobakksforebyggende prisen. Lantmännen får prisen for sitt helhetlige folkehelsearbeid med fokus på tobakksforebygging for ansatte, fortalte styreleder i Østfoldhelsa Aase Rennesund da hun delte ut prisen til direktør Bent Solbakken i Lantmännen.

Rennesund håper nå flere Østfoldbedrifter tar etter Lantmännen, og starter tobakksforebyggende arbeid. Et nytt tilbud skal gjøre det enklere for røykere og snusere i Østfold-bedrifter, dersom de ønsker å slutte.

– Østfoldhelsa har fått til et unikt samarbeid mellom LO i Østfold, NHO i Østfold og Østfold fylkeskommune. Alle tobakksbrukende ansatte i Østfold-bedrifter får nå tilbud om hjelp til å kutte ut tobakken om de ønsker det – på sjefens regning, forteller i Rennesund.

I korte trekk går avtalen ut på at LO, NHO og Østfold fylkeskommune tilbyr alle bedrifter i Østfold tobakkssluttekurs. Det tilbys bedriftskurs hvor kursleder kan komme til bedriften, enten i eller etter arbeidstid.

Bent Solbakken avslører at det forebyggende arbeidet i bedriften har gitt utslag på sykefraværet, som har stupt fra 13% til 4%.  

– Nulltoleransen for røyking på arbeidsområdet er ett av flere tiltak vi har satt i gang i det vi kaller "Friskevær". Ved siden av nulltoleranse for røyking inne og ute, har vi også satt i gang med gratis frukt hver dag, og muligheter for &aringaring; trene mens man er på jobb. I tillegg har konsernet fokus på helse på arbeidsplassen, smiler den fornøyde direktøren.

Prisen ble delt ut i forbindelse med Verdens tobakksfrie dag som i år har fått temaet arbeidsliv av Verdens Helseorganisasjon. Siden 1988 har medlemslandene i WHO gått sammen om å markere Verdens tobakksfrie dag 31. mai. Målet med en slik felles markering er å trekke verdens oppmerksomhet til røyking og de mange skadevirkningene tobakk medfører.

Les mer om tilbudet om tobakksluttekurs her