Bowls Østfold Open – vellykket folkehelsedag i Rakkestad

Historens første Østfoldmesterskap i bowls i Rakkestadhallen ble en strålende folkehelsedag. Lavterskelaktiviteten som absolutt alle kan delta i, med like regler, på like vilkår uansett alder og funksjonsnivå samlet hele 21 lag med 63 deltakere fra hele Østfold.

Ordfører Ellen Solbrekke og folkehelserådgiver Astrid Rutherford åpnet arrangementet og ønsket velkommen til Rakkestad. De deltok  begge i turneringen og så ut til å stortrives blant de mange aktive seniorer som deltok på mesterskapet. Spydeberglaget fikk seiret over Rakkestad i finalen og hentet hjem på lån en stor vandrepokal som Spydeberg sparebank hadde gitt. Haldenlaget kom på tredjeplass. Mange flotte gavepremier ble trukket blant deltakerne som alle var utstyrt med flotte T-skjorter sponset av Østfoldhelsa.

Initiativtaker for folkehelsesporten bowls i Rakkestad og aktiv medarrangør for turneringen Terje O. Eriksen var storfornøyd med dagen og for oppslutningen. Han forteller om at denne har vist mye engasjement og glede blant deltakerne som var i alle aldre mellom 30 og 90 år. Mange ga uttrykk for at bowls var en artig og populær aktivitet. – Ekstra hyggelig at Nrk Østfold og lokal avisen, Rakkestad Avis var tilstede og dekket arrangementet.

Eriksen orienterer videre litt om spillet

Bowls er en presisjonssport/spill som minner om boccia og boule. Bowls spilles på en matte som er ca 9 meter lang (såkalt kortbane). Det spilles med asymmetriske kuler med en diameter på knapt 15 cm. Kulene skal rulles og plasseres så nært som mulig, en liten målkule som kalles ”Jack”

Hvorfor navnet «en aktiv folkehelsedag»?

Bowls er en lavterskelaktivitet som absolutt alle kan delta i, med like regler, på like vilkår uansett alder og funksjonsnivå. Østfoldhelse prosjektet ”Flere freske folk” som ble støttet av Østfold Fylkeskommune, prosjektinvolverte Østfoldkommuner og Østfold idrettskrets, satte lavterskelaktiviteten bowls på kartet. Målgruppa er 60 pluss. Interessen er absolutt økende. Derfor arrangerte Bowls Norge, med drahjelp fra Østfoldhelsa og Rakkestad kommune, BOWLS mesterskapet, og i denne sammenheng med et klart folkehelseperspektiv. Arrangementet ble kalt for «Open» mesterskap for at mange kunne delta – også de utenfor Østfold. Arrangementet i Rakkestad ble forøvrig godt ledet av Frank Sørqvist, Bowls Norge med god drahjelp av det svenske bowlsforbundet.

Bowlsspill i Norge

I Norge er det foreløpig 3 steder som har lag forberedt for internasjonale turneringer og spill. Oshaug ILBowls i Rakkestad er en av disse klubbene som er tilknyttet BowlsNorway. På Østfoldmesterskapet ble det lagt ut egen bowlsmatte og kuler med internasjonale mål og tyngde.

Folkehelsesporten Bowls som ble praktisert i Østfoldsfoldmesterskapet bruker noe mindre og lettere kuler  enn de som brukes internasjonalt på turneringer. Bowls har nå stor og god aktivitet i Rakkestad, Sarpsborg, Spydeberg, Halden, med gryende interesse i Aremark, Skiptvet, Eidsberg, Askim, Våler og Råde. For videre opplysninger kontakt Bowls Norge: Frank Sørqvist