Speideren som alltid er beredt
Noen hverdagshelter hadde allerede heltestatus. Gunnar Stromness-Andresen fikk nasjonal omtale i Aftenposten da han reddet livet til seks år gamle Frida tidligere i år.
Men i nærmiljøet var 47-åringen allerede godt kjent. Da vi spurte Gudeberg lokalsamfunnsutvalg om de kjente til noen som gjorde en innsats utover det vanlige pekte de på «naboen» fra Nabbetorp.
– Gunnar er en positiv lokal ildsjel, som har gjort en stor innsats også i vårt lokalsamfunn, fastslår lederen i Gudeberg lokalsamfunnsutvalg Fredrik W. Ellefsen.

At den erfarne speideren alltid er beredt, kan Lillian S. Valseth skrive under på. Det ble en dramatisk dag da datteren hennes var i ferd med å bli kvalt en vårdag tidligere i år. De fikk ikke løs pastillen hun hadde satt fast i halsen, men da Stromness-Andresen kjørte forbi ble han urolig over episoden som utspant seg. Der mange andre hadde kjørt videre, valgte han å undersøke hva som foregikk.
Hans mangeårige bakgrunn fra 4. Fredrikstad ble redningen.
– En viktig verdi i speideren er å hjelpe til, og vi er blant annet trent i førstehjelp. Heimlich-grepet var det som skulle til, og da kom pastillen opp, forteller han.
På det tidspunktet var moren allerede desperat, og hun hørte datteren si på innoverpust: «Mamma, jeg vil ikke dø!».
– En bedre kandidat til en hverdagshelt fra Gudeberg skal vi lete lenge etter. Gunnar er ny leder for Nabbetorp lokalsamfunnsutvalg, og han har i alle år jobbet aktivt med speiderne. Sammen med en ledergruppe har han bidratt til å skape en levende leirplass på Pernes. En rekke barn og unge får her møte natur og gode opplevelser. Han legger også ned masse innsats i arbeidet med «Rock mot mygg». Det er et rusfritt musikkarrangement som blir arrangert for første gang i skogen på Pernes 29. – 30. august.
Slik lyder anerkjennelsen fra Ellefsen.
Det ble en overraskelse for Stromness-Andresen, som bare en uke i forveien selv hadde vært med på å velge ut en hverdagshelt i det lokalsamfunnet han er leder for.
Han mener at det å stille opp for fellesskapet også gir ham mye tilbake.
– Jeg blir kjent med mange hyggelige og dyktige mennesker i nærmiljøet og i organisasjonslivet som lærer meg mye. Det er også interessant å engasjere seg i lokalsamfunnsutvalgene, for der får jeg se en større helhet enn hva vi møter i de enkelte foreninger. For øvrig så er det en tillitserklæring å bli spurt om å bidra. Det er viktig å føle at du betyr noe for andre, synes han.
At han betyr noe er det liten tvil om. Siden 1978 har han vært med i 4. Fredrikstad, som for to år siden fylte hundre år. Nå er han også selv eldste mann i lokallaget. Han er en av mange ildsjeler som har sørget for at Fredrikstad er den i byen i Norge med flest speidere i forhold til folketallet, også gjennom gjesteverv i andre lokallag. 600 personer er registrert som medlemmer i ett av de ni lokallagene, pluss ytterligere 100 som deltar i et av KFUMs tre speiderlag.
– Speideren har innsats for andre og lokalsamfunnet som en av sine kjerneverdier. Vi er også veldig opptatt av friluftsliv, samt respekt for både natur og mennesker. Hos oss er alle velkomne, og vi respekterer at barn har ulike evner og forutsetninger.
Stromness-Andresen forteller at speideren de siste årene har merket en økt interesse for organisasjonen.
– Det kan også ha sammenheng med at vi har relativt lave kontingenter. Skulle et medlemskap by på utfordringer, strekker vi oss langt for å finne en løsning, sier han.