Et lite stykke Norge – på Bodal

Man kan undres. Hva er det vakreste Norge har å by på? Naturen? Menneskene? Frivilligheten? Vel, et lite petanque-kast fra Sarpsborg sentrum finner vi alt i ett. De kaller seg for Bodalsgutta og representerer sannelig et stykke norsk idyll.

Styreleder ved frivilligsentralen, Jon Fjærvik, fikk æren av å åpne petanque-banen, med vakre Isesjøen i bakgrunnen.

– Vis oss en vakrere petanque-bane i Norge!

Det var omkvedet da Sarpsborg Øst Frivilligsentral og Bodalsgutta på onsdag åpnet enda en ny del av naturperlen Bodalsstranda. Etter at de hadde debutert som mannskor, var det heller ingen tvil om at merkevaren «heftig og begeistret» bør transporteres med første båt fra Berlevåg til Bodal.

 

Heftig og begeistret: En beskjed til Berlevåg – kom til Bodalsgutta og lær!

Fem år med kroppsarbeid
Det hele var en del av 5 års-jubileet for prosjekt Nevenyttig, der Bodalsgutta samles hver onsdag og torsdag ved Isesjøen. De har ryddet skog og skiltet og sørget for en sammenhengende tursti på hele 15 kilometer langs vannet, men hvor det også er mulig å velge kortere ruter. Stiene følges av flere rasteplasser. I tillegg har de bygget fire bålplasser, gapahuk og sørget for at deler av anlegget er tilrettelagt for rullestolbrukere.

– Det er ikke uten grunn at dette området er valgt ut til konkurransen Norges beste turrute, skrøt Linda Scott fra Gjensidigestiftelsen.

De er en av flere aktører som har støttet arbeidet. Østfold fylkeskommune og Østfoldhelsa er to andre. I tillegg høstet både NAV, Sarpsborg kommune og DNB Sparebankstiftelsen mange lovord for både praktisk hjelp og økonomisk støtte.

Daglig leder ved Sarpsborg Øst Frivilligsentral, Hildegunn Kvamme, har fått støtte av blant annet Turskiltprosjektet til Gjensidigestiftelsen, Østfold fylkeskommune og Østfoldhelsa. Designet på skiltene, som nå benyttes over hele landet, ble utformet av sarpingene.

Møtes to ganger i uken
Foruten at de godt voksne Bodalsgutta stiller opp, så har de også fått med seg ungdom som står utenfor arbeidslivet. Flere av disse har kommet seg ut i jobb etter erfaring fra prosjektet – og også som følge av gode referanser fra sine eldre frivillighetskamerater.

– Jeg blir rørt av at så mange bruker av fritiden sin til glede for andre. Tusen takk til alle Bodalsdamene som lar oss få låne mannfolka deres, skrøt Hildegunn Kvamme fra talerstolen.

Hun er daglig leder på Sarpsborg Øst Frivilligsentral, som er en av mange partnere i Østfoldhelsa. Hun er den som trekker i trådene i prosjekt Nevenyttig, og ikke minst er hun ansvarlig for å fremskaffe ekstern støtte. Så langt har det resultert i 500.000 kroner til nærmiljøprosjektet.

Nye år med Bodalsgutta?
Flere av Bodalsgutta vi pratet med, la vekt på at mange grunneiere har vist stor velvilje. To har til og med tillatt at turstiene går tvers gjennom tunet (!), mens andre har vist stor smidighet og hjelpsomhet på andre måter – til tross for at denne type stier fører til større trafikk på eiendommene deres.

Men ikke tro at arbeidsgjengen slår seg til ro med dette. Nå går de med planer om å søke penger til en aktivitetspark med treningsapparater og også å utvikle både strand og sti ytterligere.

Det vanket både blomster, gaver og lovord til prosjekt Nevenyttig da de feiret sine første fem år på onsdag. To av de mest iherdige har vært Terje Fosby (til venstre) og Jan Erik Theslo.
Helsesjef i Sarpsborg kommune, Øyvind Werner Johansen, tester ut den nye petanque-banen. Ønsker du også å prøve? Lån kuler på Sarpsborg Øst Frivilligsentral.

Trodde du at Bodalsgutta var alene om nærmiljøarbeid? Les om Løkke-gutta her.