Bowls-fest i Rakkestad

Det startet som et lite lavterskeltiltak med en håndfull spillere, i regi av folkehelsearbeidet i Østfold i slutten av 2011. Bildet fra Rakkestadhallen forrige uke viser hvordan Bowls har blitt en folkesport for de over 60.

Hele 59 lag og 236 deltagere var med på Østfold-mesterskapet. Nå er interessen blitt så stor, at Bowls Norge ikke lenger klarer å arrangere finalene på samme dag som gruppespillet. I 17 av fylkets 18 kommuner spilles det nå bowls ukentlig, og totalt deltar over 500 østfoldinger.

– Men for meg var det aller mest gledelige at ingen spurte meg om hvor og når finalene skulle spilles. Det sier meg at vi har lykkes med å gjøre bowls til en folkehelseaktivitet, og ikke en ren sport hvor bare det å vinne er hva som betyr noe. Det sier fylkets Bowls-general, Frank Sørqvist. Han representerer Bowls Norge og kjører daglig rundt i hele fylket og hjelper små og store bowlsklubber med treningene. Haldenseren var den som igangsatte bowls i Norge og Østfold for 7 år siden. Han hentet ideen fra sin svenske venn, Tommy Dahlgren, som igjen hadde importert idretten fra England. Der har de spilt bowls i mange hundre år. – Men i England er de mest opptatt av å vinne. Nå ser de til oss, for å lære av hvordan vi gjør dette til en ukentlig møteplass, med fellesskap og sosial hygge. Her har enker og enkemenn funnet hverandre, nytt vennskap har oppstått og det er blitt en møteplass og arena for absolutt alle – nesten uansett hvilken helse du har, forteller Sørqvist.

 

Rakkestad 2 med Torill Arnesen, Reidun Ringsby, Bjørn Åge Larsen og Anne-Sofie Kartnes på laget, avsluttet sitt gruppespill med seier 7-2 over Spydeberg. Foto: Mats Duan-Hansen, Rakkestad Avis

I Østfold-mesterskapet i Rakkestad, møtte han en dame som hadde brukket armen og var forslått etter et fall. Det var ingen hindring. Hun kastet i stedet med den litt mer uvante venstrearmen. Og Helge fra Askim? Han er 93 år og still going strong.
– Vi har hatt med flere over 90 år og for noen år siden, ble en person med demens nummer to i Østfold-mesterskapet. Nå er det ikke slik at vi har som mål å få med oss grupper med ulike helseplager. Poenget er at dette er en møteplass for alle, men også for de som har noen utfordringer. Her er det bare å komme som du er, og ennå har vi ikke opplevd at noen ikke har mestret spillet, sier Sørqvist.

Foruten at det blir litt bøy og tøy, peker han på at den viktigste folkehelsegevinsten ligger i at treffpunktet blir et sted for latter, vennskap, kaffe og vafler.

– Det er så mange som har sagt til meg at hadde det ikke vært for bowls, så hadde de sittet hjemme, enten alene eller bare sett på TV. Jeg snakket med en mann som nettopp hadde mistet kona si. Uka etter var han på bowls, selv om han var svært preget over hva som hadde skjedd. Han fortalte meg at det var på bowls han fant familien sin nå. Slikt gjør inntrykk, forteller Frank Sørqvist.

Når Sørqvist skal forklare hvordan det har latt seg gjøre å skape Bowls-suksessen i Østfold, peker han på samarbeid som nøkkelen.

– Frivilligsentralene, Helsedirektoratet, Extrastiftelsen kommunene, fylkeskommunen og det regionale partnerskapet Østfoldhelsa har spit en uvurderlig rolle – sammen med de mange enkeltstående frivillige. I tillegg kan vi ikke få fullrost næringslivet nok som hjelper til med innkjøp av utstyr. Foruten lokale bedrifter, så har også Gjensidigestiftelsen og Sparebankstiftelsen gitt oss massevis av hjelp. Bowls er blitt noe som vi kan være stolte over å ha utviklet i fellesskap, sier han.

Her kan du se bildeserie fra mesterskapet i Rakkestad Avis