Suksess med skolefrukt

Ved Trøgstad ungdomsskole nyter elevene frisk og næringsrik frukt hver dag – et eksempel til etterfølgelse!


Rektor Kåre Steffensen ønsket å starte opp med utdeling av frukt ved skolestart i år etter at nasjonale myndigheter bestemte seg for å sponse ordningen. Personalet og administrasjonen gjorde et godt forarbeid, og utdelingen kom i gang allerede andre skoledag. Dette er han meget stolt av at de fikk til.

På Trøgstad ungdomsskole går det 187 elever, og vi snakket med fire av dem. Sven Sondre Frøshaug, Emil Eikaas, Cathrine Tøndel og Hanne Bakke er hjertens enige om at de går på verdens beste skole.

– Vi har et kjempefint miljø her på skolen. Ute har vi plantet blomster og satt opp krakker, og i første time får vi frukt. Både rektor og elever er enige i at sånt blir det godt miljø av!

En ordning som fungerer
Det er lærene på Trøgstad ungdomsskole som på rundgang har ansvaret for utdelingen. De fordeler frukten til ordenselevene i alle klassene. Ungdommene er fornøyde med ordningen der de har fått skjærebrett, kniver, epledeler og fat som frukten legges på, og at det er ordenselevene som gjør dette hver morgen.

– Vi tar ansvar, sier ungdommene. Dette fungerer!

Elevene deler opp pærer, epler, bananer, nektariner og appelsiner, og alle spiser så mye de vil. Steffensen bekrefter at opp mot 100 % av elevene spiser frukt. Ungdommene korrigerer rektor og fortelle at ALLE elevene forsyner seg med frukt.

– De elevene som ikke har spist frokost, får i hvert fall noe sunn ernæring før skolen starter, sier Steffensen.

Rektor var i utgangspunktet litt skeptisk til denne ordningen. Han så for seg mye svinn, og kanskje litt søppel i skolegården. Men det har ikke skjedd. Elevene er flinke til å kaste det lille avfallet som blir etter at de har spist frukt i første time. Dersom de av en eller annen grunn (utedager, turer,etc…) ikke har fått delt ut frukt en dag, går denne frukten til de som har skolekjøkkenundervisning. Dermed blir det sunn mat i de timene også.

– Det som er bra med dette tiltaket, er at våre elever lærer seg gode kostvaner, og at frukt blir en del av dette. Dette er flott læring i praksis, sier rektor stolt.

Folkehelseprogrammet ga svalskap
Det er en praktisk utfordring å kunne servere frisk frukt hver eneste dag. På spørsmål om hvordan de ordner dette, svarer han at de har vært kjempeheldige fordi kommunelege og folkehelsekoordinator i Trøgstad, Barbro Kvaal, overraskende kom med et svalskap til dem. Dette er også en av grunnene til at de ikke har svinn på Trøgstad ungdomsskole.

Rektor Kåre Steffensen avslutter med å si at dette tiltaket er så godt at det er kommet for å bli. Ungdommene smiler, og er kjempefornøyd med at rektor sier dette.

Mot en sunnere skolehverdag i Østfold

Barbro Kvaal mener utdeling av frukt på Trøgstad ungdomsskole er en fin ordning. På Trøgstad ungdomsskole har de også vannkjølere som elevene benytter seg flittig av.

– Det viktigste er at frukt er sunt, og de unge får tilført vitaminer. Dessuten blir man ikke så fokusert på sjokolade og brus. Det naturlige sukkeret som er i frukt gir en sukkerfølelse, men dette sukkeret gir ikke stigning når det gjelder insulin, sier hun 


Kvaal tror også at de som ikke har rukket, eller ikke orket å spise frokost får bedre læringsevne når det får i seg litt frukt før undervisningen setter i gang. Men hun vil også benytte muligheten til å utfordre rektoren til å ”slå et slag” for annet frukt.

– La elevene også få gulrøtter, små tomater, blomkål, sukkererter og så videre. Dette er noe av det sunneste vi kan gi våre ungdommer, avslutter folkehelsekoordinatoren.

For mer informasjon om hvordan Trøgstad jobber med skolefrukt, kontakt rektor Kåre Steffensen på telefon 69 82 60 55