Østfoldingene skal trimmes

Frivillige organisasjoner i Østfold har nylig blitt tildelt 460 000 statlige tilskuddskroner fra Østfoldhelsa. Pengene skal brukes til å få østfoldingene i fysisk aktivitet.

–  Overvekt er dessverre et økende problem, også i Østfold. I gjennomsnitt har vekten på en voksen mann økt med 9,1 kilo de siste 30 årene. Dette er svært urovekkende, fordi det øker risikoen for en rekke alvorlige sykdommer og reduserer livskvaliteten. Vi er derfor glade for å kunne tildele penger som skal stimulere til økt fysisk aktivitet, sier styreleder i Østfoldhelsa Aase Rennesund.

Organisasjoner i hele Østfold får i disse dager brev fra Østfoldhelsa som informerer om tilskuddet. Det er femte året på rad at Østfoldhelsa tildeler midler for å få østfoldinger til å trimme mer.

–   Østfold fylkeskommune har i lang tid satset på å få befolkningen i økt fysisk aktivitet. Vi har tidligere fordelt nesten 1,6 millioner gjennom denne ordningen,  i tillegg har vi igangsatt en rekke andre tiltak som er finansiert med andre midler, sier Rennesund.

Bakgrunnen er at Østfold fylkeskommune er tildelt 500 000 fra Helsedirektoratet i såkalte stimuleringsmidler. Disse pengene skal gå til frivillige organisasjoner og prosjekter eller tiltak for grupper i befolkningen som er lite aktive, og de som faller utenfor de ordinære aktivitetstilbudene. Barn og unge er en ekstra viktig målgruppe.

–  Vi er nødt til å forebygge overvekt, og det beste er at folk beveger seg mer. Vi vet også at gode trimvaner dannes tidlig, og at det derfor er viktig å gi barn og unge gode tilbud om fysisk aktivitet. Alternativt vil vi i stedet få store behandlingskostnader på sykehusene våre, sier Rennesund.

Det handler ikke om å begi seg ut i hardtrening, poengterer Rennesund.

–  All fysisk aktivitet er bra, og det er ikke så mye som skal til for å komme i bedre form. Det anbefales å være i aktivitet i minst 30 minutter daglig for voksne, og en time for barn og unge. Da er det ikke mer enn en spasertur etter middag, eller utelek med ungene som skal til, sier Rennesund.

Sosial- og helsedirektoratet er ansvarlig for tilskuddsordningen, i samarbeid med Østfoldhelsa.

Se listen over hvem som fikk hva