Kompetanseheving i det fri

Naturskjønne Oksnøya leirsted i Råde satte en idyllisk ramme rundt enkel turmatglede, utendørsleker og kaffelars på bål da Østfoldhelsa inviterte til gratis utendørsseminar.

Seminaret ble arrangert to dager på rad og viste seg å være svært populært blant målgruppen som var ansatte i skole, barnehage og SFO. Tilsammen 150 deltakere fikk opplæring i både sunn turmat og hvordan man kan bruke naturen til lek, morro og fysisk aktivitet.

–   Hensikten med seminaret er å inspirere og gi ideer til hvordan man kan være i mer fysisk aktivitet ute. I tillegg skal de lage god, spennende og sunn mat i det fri, sier organisator og folkehelserådgiver i Østfoldhelsa Trine Falstad.

For turmaten kan være så mye mer enn bare pølser på bål eller termos. Ingen ringere enn mesterkokk og tidligere norgesmester i grilling, Brith Bakken, stod for undervisningen i sunn og enkel turmat.

–   Maten som blir laget over bålet eller grillen skal være så enkel og næringsrik at deltagerne tar kunnskapen med seg tilbake og gir barna nye impulser og gode opplevelser fra naturen, fortsetter Falstad.

Seminaret er et konkret resultat av det arbeidet Østfoldhelsa, Fylkesmannen og ressursgruppene gjør for å bedre helsetilstanden blant befolkningen i Østfold. En viktig del av dette arbeidet er å heve kompetansen blant de som jobber med barn og unge. Aldri har så mange vært med å på å heve sin kompetanse for at barn i barnehagen og grunnskolen skal få sunn og ernæringsriktig mat på en enkel måte ute i naturen!

–    Målet med kurset er å tenke enkle måter å bruke det som er rundt oss i nærmiljøet. Bruke naturen og dens muligheter til å komme i kontakt med skog og mark. Gamle leker skal børstes støv av og læres videre, sier Solveig Hagelskjær hos fylkesmannen. Hun er prosjektleder for ressursgruppene ernæring og fysisk aktivitet i Østfold.

Det er Østfoldhelsa som i samarbeid med Fylkesmannen i Østfold står bak utendørsseminaret. Ideen kom fra ressursgruppene for ernæring og fysisk aktivitet i Østfold. Ressursgruppene er arbeidsgrupper som i tillegg til Østfoldhelsa og fylkesmannen består av representanter fra bl.a. tannhelsetjenesten, kommuner og idrettsråd.

 

Bilder fra seminaret:

Blåbærkake bakt på bål

Blåbærkake bakt på bål

Fargerikt på grillen   

Fargerikt på grillen

Godt med grillede bananer

Godt med grillede bananer

Grønnsaker på bålet

Grønnsaker på bålet

Lakseburger i grovt brød

Lakseburger i grovt brød

Bålvarmet lapskaus

Bålvarmet lapskaus

Lek og morro i skogen

Lek og morro i skogen