Fra demonstrasjon til inspirasjon for skolekantinene

Debatten omkring kostholdet i den videregående skolen har gått friskt den siste tida. Nå skal det skapes sunne og positive læringsmiljø i skolen – og det hele starter med kurs for skolenes kantinepersonell.

Se NRK Østfold sitt innslag her

Det vakte til dels sterke reaksjoner blant ungdommen selv da Østfold fylkeskommune besluttet at skolens kantiner ikke lenger skulle selge brus. Flere opplevde det som overformynderi, og rundt 100 elever demonstrerte foran fylkehuset i protest mot forslaget.

–    Kostholdet har betydning for elevenes evne til å lære, og det er den viktigste grunnen til at vi ønsker å gjøre kantinene sunnere. Samtidig er overvekt blitt en kjempeutfordring og vi er nødt til å tilrettelegge samfunnet vårt på en måte som ikke stimulerer til et usunt kosthold. Her må vi som skoleeiere gå foran som et godt eksempel, sier styreleder i Østfoldhelsa Aase Rennesund.

Østfold fylkeskommune har i lengre tid jobbet for bedre kosthold blant skoleelever i videregående. Tidligere har fylkeskommunen satt igang en ordning som gir nesten samtlige elever gratis frukt og grønt. Noen skoler tilbyr også subsidiert frokost. Ingen andre fylker gjør noe tilsvarende, og Østfold er regnet som ledende i landet på denne type arbeid.

–    Kantina er på mange måter skolens hjerte og en sentral arena i å skape trivsel og et godt læringsmiljø. Derfor ønsker vi å inspirere kantinepersonalet til sunn og positiv matglede, slik at elevene får et fristende utvalg av sunn mat på skolen. Vi tror dette vil øke trivselen blant elevene, sier Rennesund.

Fylkeskommunen har derfor utarbeidet retningslinjer for hva slags mat elevene skal ha i seg. Ifølge retningslinjene bør skolekantinene hovedsaklig tilby grove brødvarer, grønnsaker, fisk, magert kjøtt, lette meieriprodukter, juice, frukt og tilgang på kaldt vann. Kantinene skal ikke tilby elevene usunne varer som brus, potetgull og godteri.

–  Selvsagt kan elevene ta med seg den maten de vil på skolen, inkludert brus. Vi forbyr ingenting, vi ønsker rett og slett bare å fremstå med en sunn profil på fylkeskommunens virksomhet. Det vi fokuserer på som skoleeier er å tilby et sunt og variert utvalg av mat på skolens kantiner. Selvfølgelig kan det innimellom serveres kake og boller også, sier Rennesund.

På seminaret bugnet det av fristende og sunn mat fra fylkeskommunens leverandører. At sunn mat slett ikke behøver å være kjedelig ble bevist så det holder. Her var det frisk frukt, grønne salater, og alt fra økologisk ost til velsmakende kyllingwraps og panert fisk. Deltakerne fikk informasjon fra ernæringsfysiolog, de ble orientert om retningslinjene for kantiner og de fikk gjøre gruppeoppgaver etter at den fristende lunsjen var inntatt.

Hver gruppe komponerte da sin egen ”sunne kantine”. De brukte vareprøvene som leverandørene hadde med i henhold til innkjøpsavtalen med Østfold fylkeskommune. Resultatet ble at kantinepersonellet fikk med seg fire gode forslag tilbake til kantinen, som de selv i fellesskap har laget for en hel uke.

Last ned programmet
Retningslinjer for kantiner i videregående skoler i Østfold

Bilder fra seminaret

Drikkevarer

Fruktfat

Økologiske varer

Naturlig sunne muslibarer

Friske eksotiske frukter

Fristende mat

Leverandørerne serverte mat

Sunne kjøttvarer

Fylkesrådmann Atle Haga

Brødvarer

Grønn salat

Blomsteroverrekking

Fornøyde leverandører