En spire til nyskapning – Byhagen i Sarpsborg

Det myldrer i byhagen i Sarpsborg. I 2017 har det vært snekring, planting, humlekasselaging og maling. Plantedag for barn, grafitti og yoga i hagen. En nabo har bidratt med planter, en annen med vann og på den måten har dette blitt en god møteplass og en grønn lunge i nærmiljøet der man utnytter de fine ressursene som finnes i nabolaget.  

I 2016 ga Østfold fylkeskommune midler til etablering eller videreutvikling av parsellhager til bynære områder i Østfold. Byhagen i Sarpsborg åpnet 9. juni 2017, og Kirkens bymisjon og Sarpsborg kommune gjorde en kjempeinnsats for å skape et inspirerende og grønt fristed for nærmiljøet. Du finner Byhagen i krysset Oscar Pedersens vei/Oskars gate. Hagen er åpen for alle ­­– hele året. Her kan du plante dine egne krydderurter, spise lunsj laget på bålpanna, feire bursdag eller invitere nabolaget på quiz. Mulighetene er mange, og begrensningene få.

– Byen trenger gode møteplasser og grønne lunger i nærmiljøene. Ikke minst trenger vi å ta dem i bruk, og vise frem fine kvaliteter og ressurser som finnes på hvert sted, som her i denne delen av byen. Vi ønsker at barn, voksne, eldre i nabolagene og andre som bor i byen bruker hagen, gjør den til sin, møter andre, dyrker det de ønsker, arrangerer en aktivitet eller en liten fest – enten det er vinter, vår, sommer eller høst» sier Kjersti Aune, rådgiver i Sarpsborg kommune.

Se film om byhagen i Sarpsborg her

Parsellhager er et tiltak for å bringe naturen og byen sammen. Natur, friluft og hagearbeid har positive effekter på psykisk helse. Byhagen skal bidra til både fysisk og sosial opprustning, og en bred involvering av områdets beboere er viktig.